100 de ani de la primul meci de polo atestat în România 100 de zile până la start CAMPIONATUL MONDIAL MASCULIN DE POLO U20 10 – 17 iunie 2023

Federația Română de Polo, sub egida World Aquatics, federația internatională de natație (ex-FINA) organizează cel mai important eveniment de polo pe apă din lume rezervat sportivilor cu vârste de până la 20 de ani – Campionatul Mondial masculin de polo pe apă U20.

Competiția va avea loc în perioada 10 – 17 iunie 2023, la Otopeni.

Peste 300 de sportivi din 20 de țări, de pe cinci continente, se vor înfrunta în bazinul din incinta  Complexului Sportiv de Natație din Otopeni.

La competiția din România vor fi prezente toate ocupantele podiumului mondial de la ediția precedentă a CM U20, găzduită în urmă cu doi ani de Praga, capitala Cehiei. Alături de Serbia, campioana en-titre, Italia – finalista din 2021, medaliată cu argint și Muntenegru, ocupanta locului 3, din Europa s-au mai calificat echipele din Spania, Ungaria, Grecia, Croația,Olanda, Germania, România. Asia va fi reprezentată de naționalele din Japonia, Kazakhstan, Iran. Din America vor veni reprezentativele Braziliei, Statelor Unite ale Americii, Argentinei, Peru. Africa de Sud va reprezenta Africa, iar Australia și Noua Zeelandă, Oceania.

Președintele FR Polo Alexandru Matei, fost componet al naționalei de polo a României care a participat la Jocurile Olimpice Londra 2012 – ultima prezență tricoloră în întrecerile olimpice de polo, promite organizarea unei ediții de vis a Mondialului.

„Suntem bucuroși că România va găzdui un eveniment de asemenea anvergură, la care vor lua parte cele mai valoroase echipe naționale din întreaga lume. Avem toate atuurile pentru a organiza un turneu mondial de înaltă clasă, la cele mai moderne standarde și în cele mai bune condiții. Găzduirea aceastei ediții a Campionatului Mondial putem spune că este cadoul Federației Române de Polo pentru toți iubitorii acestui sport din România, la un secol de la primul meci de polo care s-a disputat într-un bazin de la noi. Sperăm într-o relansare în forță a poloului românesc și suntem convinși că Mondialul de la Otopeni va fi doar începutul unei lungi serii de competiții de anvergură la care publicul iubitor de polo din România va putea fi prezent de acum încolo”.

Viceprimarul orașului Otopeni Constantin Clim este de asemenea convis de reușita organizării competiției. ”Anul trecut, Complexul Sportiv de Natație din Otopeni a găzduit Campionatele Europene de înot pentru juniori și a fost un succes. Anul acesta ne vom așeza numele orașului nostru și pe harta poloului mondial. Suntem pregătiți să ne întâmpinăm oaspeții cu brațele deschise, așa cum știm noi, românii, și cu siguranță aceștia vor reveni și cu alte ocazii”.

 

În scrisoarea de confirmare a organizării de către România a Campionatului Mondial, directorul executiv al World Aquatics Brent J. Nowicki și-a exprimat încrederea în capacitățile organizatorice ale oficialilor români. ”Vreau să vă mulțumesc pentru toată activitatea pe care o desfășurați pentru familia poloului. Suntem convinși că toată comunitatea poloistică va fi pe mâini bune și că vom avea o experiență extraordinară atunci când vom concura în România”.

 

Repere în istoria polo pe apă românesc

 

 • În această vară, se împlinesc 100 de ani de la primul meci de polo atestat în România. Partida s-a disputat la Cluj, între echipele orașelor Oradea și Tg. Mureș.
 • România a participat la 9 ediții ale Jocurilor Olimpice (JO) – Helsinki 1952 (locul 17), Melbourne 1956 (locul 8), Roma 1960 (locul 5), Tokyo 1964 (locul 5), Munchen 1972 (locul 8), Montreal 1976 (locul 4), Moscova 1980 (locul 9), Atlanta 1996 (locul 11), Londra 2012 (locul 10)

 

 • Top rezultate naționala de polo a României:
 • 1960 – JO Roma – locul 5
 • 1964 – JO Tokyo – locul 5
 • 1976 – JO Montreal – locul 4
 • 1993 – Campionatul European – locul 4
 • 2005 – Campionatul Mondial Montreal – locul 6
 • 2006 – Campionatul European – locul 4
 • 2007 – Liga Mondială Berlin – locul 7
 • 2010 – Cupa Mondială Oradea – locul 5
 • Naționala masculină de polo U20 a României a participat ultima oară la un turneu mondial în 2012, la Perth în Australia. În urmă cu 11 ani, tricolorii conduși de pe banca tehnică de Viorel Rus s-au clasat pe locul 7.
 • La ediția din acest an a Mondialului U20, reprezentativa României este coordonată de același Viorel Rus și țintește un loc cât mai aproape de podium.
 • În perioada 9-12 martie 2023, în bazinul din incinta Complexului Sportiv de Natație din Otopeni se va disputa Turneul European de calificare la Cupa Mondială masculină de polo rezervată seniorilor.
Share this post
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp